به گزارش بانک جهانی، روند منفی رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۰ متوقف خواهد شد. طبق گزارش این سازمان، در سال ۲۰۱۹، رشد اقتصادی ایران منفی ۸٫۷ درصد بوده است که در سال ۲۰۲۰ به صفر درصد و در سال ۲۰۲۱ به یک درصد خواهد رسید.به دنبال ضعیفترین عملکرد اقتصادی از زمان بحران مالی، اقتصاد […]
به گزارش بانک جهانی، روند منفی رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۰ متوقف خواهد شد. طبق گزارش این سازمان، در سال ۲۰۱۹، رشد اقتصادی ایران منفی ۸٫۷ درصد بوده است که در سال ۲۰۲۰ به صفر درصد و در سال ۲۰۲۱ به یک درصد خواهد رسید.
به دنبال ضعیفترین عملکرد اقتصادی از زمان بحران مالی، اقتصاد جهانی آماده است تا کمی بهبود یابد. بانک جهانی گزارش خود درباره پیشبینی اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۰ را منتشر کرد.
طبق این گزارش، پیشبینی میشود که رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۰، ۲٫۵ درصد باشد که کمی از رقم ۲٫۴ درصد سال ۲۰۱۹ بیشتر است. به نظر میرسد بهتدریج تجارت و سرمایهگذاری بهبود یابد.
این گزارش همچنین نوشت: انتظار میرود اقتصادهای پیشرفته با رشد ۱٫۴ درصدی مواجه شوند که از ۱٫۶ درصد وضعیت قبلی بدتر است. این وضعیت ناشی از ضعف طولانی در بخش تولید است.
بازارهای نوظهور و اقتصادهای درحالتوسعه شاهد رشد سریع ۴٫۱ درصد هستند که از رشد ۳٫۵ درصد سال گذشته بیشتر است. اما در بسیاری از اقتصادهای دیگر، رشد روند کاهشی داشته که به دلیل وضعیت ضعف صادرات و سرمایهگذاری بوده است.
گزارش رشد اقتصاد ایران یا آمار محصول ناخالص داخلی به قیمت بازار یا با نفت و بدون نفت نشان می دهد که اقتصاد ایران از تابستان سال ۱۳۹۷ و به دنبال شروع تحریم ها از اردیبهشت سال ۹۷ وارد دور تازه ای از رشد منفی شده و برای شش فصل پی در پی با رشد منفی اقتصاد مواجه شده و در تابستان، پاییز و زمستان سال ۹۷ و همچنین بهار، تابستان و پاییز سال ۹۸ با رشد منفی همراه بوده است.
برخی کارشناسان معتقدند که اگر اقتصادی برای شش فصل متمادی با رشد منفی مواجه شود به معنای مواجه شدن با رکود است.
رشد مثبت اقتصاد بدون نفت
اما نکته مهم این است که اقتصاد بدون نفت در تابستان و پاییز ۹۸ از رشد منفی خارج شده و در تابستان رشد صفر و در پاییز رشد ۰٫۹ درصدی داشته و در ۹ ماهه اول ۹۸ رشد آن در حد صفر گزارش شده که نسبت به عدد منفی سال قبل نشانه بهبودی و حداقل ثبات نسبی است. در حالی که اقتصاد بدون نفت در فصل های تابستان، پاییز، زمستان ۹۷ و بهار ۹۸ با رشد منفی مواجه شده از تابستان ۹۸ به رشد صفر و در پاییز ۹۸ به رشد مثبت رسیده است. این موضوع می تواند نشانه آن باشد که اقتصاد ایران تلاش دارد تا بدون وابستگی به نفت خود را بازسازی کند و هر چند که هنوز حداقل روزانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب گاز و ۱٫۶ میلیون بشکه نفت مصرف داخلی داریم و از یارانه آن بهره می بریم اما حداقل وابستگی به فروش خارجی نفت اثر کمتری روی اقتصاد و رشد اقتصادی دارد.
جزئیات رشد محصول ناخالص داخلی که از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده است، نشان میدهد در ۹ماهه سال جاری بخش استخراج نفت و گاز طبیعی منفی ۳۷ درصد است که در فصل بهار منفی ۴۰٫۹ درصد، فصل تابستان منفی ۴۷ درصد و پاییز منفی ۱۵٫۳ درصد بوده است.
*افزایش بدهی
یکی از ویژگیهای سال ۲۰۲۰ رشد انباشت بدهی در بین اقتصادهای نوظهور و درحالتوسعه است که بیشترین میزان در ۵۰ سال گذشته را به نمایش گذاشته است.
بدهی کل در بین این اقتصادها از حدود ۱۱۵ درصد از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۰ به ۱۷۰ درصد از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۸ رسیده است. دولتها باید برای به حداقل رسیدن خطرات مرتبط با بدهیهای بالا گام بردارند.
*کندی بهرهوری
یکی دیگر از جنبههای ناامیدکننده از رشد جهانی، کندی رشد تولید طی ده سال گذشته است. رشد بهرهوری-تولید به ازای هر کارگر-برای بالا بردن سطح زندگی و دستیابی به اهداف توسعه ضروری است
متوسط بازدهی برای هر کارگر در اقتصادهای نوظهور و درحالتوسعه، کمتر از یکپنجم هر کارگر در اقتصادهای پیشرفته است.
*تورم چه میشود؟
به گزارش بانک جهانی، دو موضوع مهم دیگر چشمانداز اقتصاد در سال ۲۰۲۰ را تحت تأثیر خود دارد. یکی پیامدهای منفی کنترل قیمت و دیگری چشمانداز تورم.
درحالیکه کنترل قیمتها گاهی ابزاری مفید برای جلوگیری از نوسان قیمت برای خدمات و کالا است، اما باعث میشود سرمایهگذاری و رشد کاهش یابد و نتایج فقر بدتر شود و بار مالی به کشورها تحمیل شود.
اگرچه تورم در میان کشورهای کمدرآمد طی ۲۵ سال گذشته کاهش داشته است، اما پایین نگهداشتن و پایدار بودن آن قابلقبول نیست.
تورم پایین با تولید و اشتغال پایدار، سرمایهگذاری و کاهش نرخ فقر در ارتباط است.
*رشد اقتصادی ایران چه میشود؟
به گزارش بانک جهانی، روند منفی رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۰ متوقف خواهد شد. طبق گزارش این سازمان، در سال ۲۰۱۹، رشد اقتصادی ایران منفی ۸٫۷ درصد بوده است که در سال ۲۰۲۰ به صفر درصد و در سال ۲۰۲۱ به یک درصد خواهد رسید. این روند رشد یکدرصدی در سال ۲۰۲۲ هم ادامه خواهد داشت. به گزارش این بانک، رکود اقتصادی ایران در سال جاری تمام میشود.
Sunday, 24 November , 2024