نتایج پایش ملی محیط کسبوکار ایران در بهار ۱۴۰۰ نشان میدهد با رسیدن این شاخص به ۵٫۹۰، وضعیت محیط کسبوکار نسبت به ارزیابی فصل گذشته (۵٫۸۰) نامساعدتر شده است.بر اساس نتایج حاصل از پایش ملی محیط کسبوکار ایران در بهار ۱۴۰۰، رقم شاخص ملی، ۵٫۹۰ (نمره بدترین ارزیابی ۱۰ است) محاسبه شده که تا حدودی […]
نتایج پایش ملی محیط کسبوکار ایران در بهار ۱۴۰۰ نشان میدهد با رسیدن این شاخص به ۵٫۹۰، وضعیت محیط کسبوکار نسبت به ارزیابی فصل گذشته (۵٫۸۰) نامساعدتر شده است.
بر اساس نتایج حاصل از پایش ملی محیط کسبوکار ایران در بهار ۱۴۰۰، رقم شاخص ملی، ۵٫۹۰ (نمره بدترین ارزیابی ۱۰ است) محاسبه شده که تا حدودی از وضعیت این شاخص نسبت به ارزیابی فصل گذشته (زمستان ۱۳۹۹ با میانگین ۵٫۸۰) بدتر شده است.
موانع اصلی کسب و کار
در بهار ۱۴۰۰، فعالان اقتصادی مشارکتکننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفه «غیرقابل پیشبینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «بیثباتی سیاستها، قوانین و مقررات و رویههای اجرایی ناظر بر کسبوکار» و «دشواری تأمین مالی از بانکها» را نامناسبترین مؤلفههای محیط کسبوکار کشور نسبت به سایر مؤلفهها ارزیابی کردهاند.
وضعیت شاخص استانی محیط کسبوکار
بر اساس یافتههای این طرح در بهار ۱۴۰۰، استانهای کرمانشاه، کرمان و کردستان به ترتیب دارای بدترین وضعیت محیط کسبوکار و استانهای سمنان، مرکزی و خراسان رضوی به ترتیب دارای بهترین وضعیت محیط کسبوکار نسبت به سایر استانها ارزیابی شدهاند.
بر اساس یافتههای طرح، میانگین ظرفیت تولیدی (واقعی) بنگاههای اقتصادی شرکتکننده در فصل بهار معادل ۳۸٫۶۴ درصد بوده که نسبت به همین میزان در زمستان گذشته (۴۲٫۷۲ درصد)، با کاهش تقریبی ۴ واحدی مواجه شده است.
بر اساس نظریه عمومی کارآفرینی شین، شاخص ملی محیط کسبوکار ایران در بهار ۱۴۰۰، عدد ۶٫۰۲ (عدد ۱۰ بدترین ارزیابی است) به دست آمده است که بدتر از وضعیت این شاخص در ارزیابی فصل گذشته (زمستان ۱۳۹۹ با میانگین ۵٫۹۶) است. میانگین ارزیابی محیط اقتصادی عدد ۶٫۱۹ است که در ارزیابی فصل گذشته عدد ۶٫۱۵ حاصل شده بود و میانگین ارزیابی محیط نهادی عدد ۵٫۸۹ است که در فصل گذشته عدد ۵٫۸۱ ارزیابی شده بود. بر این اساس، همانند فصل گذشته محیط جغرافیایی با عدد ۵٫۳۷ و محیط مالی با عدد ۸٫۱۴ به ترتیب مساعدترین و نامساعدترین محیطها بر اساس نظریه عمومی کارآفرینی شین بودهاند. لازم به ذکر است که شاخص شین به دلیل در نظر گرفتن وزن عوامل مختلف در محاسبه، از دقت بیشتری نسبت به شاخص کل کشور برخوردار است.
وضعیت بخشهای اقتصادی
بر اساس نتایج این پایش در بهار ۱۴۰۰، وضعیت محیط کسبوکار در بخش خدمات (۵٫۹۶) در مقایسه با بخشهای کشاورزی (۵٫۸۳) و صنعت (۵٫۷۸) نامناسبتر ارزیابی شده است.
در بین رشته فعالیتهای اقتصادی برحسب طبقهبندی استاندارد ISIC.rev 4، رشته فعالیتهای «فعالیت اداری و خدمات پشتیبانی»، «فعالیت حرفهای، علمی و فنی» و «آبرسانی، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیتهای تصفیه» دارای بدترین وضعیت محیط کسبوکار و رشته فعالیتهای «مالی و بیمه»، «سلامت انسان و مددکاری اجتماعی» و «آموزش» بهترین وضعیت محیط کسبوکار را در مقایسه با سایر رشته فعالیتهای اقتصادی در کشور داشتهاند.
وضعیت محیط کسبوکار کشور برحسب تعداد کارکنان شاغل در بنگاههای بر اساس نتایج به دست آمده بهصورت بنگاههای با کمتر از ۵ کارکن (۶٫۰۲) دارای بدترین وضعیت و بنگاههای دارای ۲۰۰ کارکن و بیشتر از آن (۵٫۷۱) دارای بهترین وضعیت محیط کسبوکار نسبت به سایر بنگاهها ارزیابی شدهاند.
وضعیت محیط کسبوکار کشور برحسب سال تأسیس بنگاه اقتصادی در کارگاههای کمتر از ۲ سال، بدترین وضعیت (۶٫۷۶) و در کارگاههای بیشتر از ۱۶ سال، دارای بهترین وضعیت (۵٫۷۶) ارزیابی شدهاند.
فعالان اقتصادی بهطور متوسط، میزان تأثیر کرونا بر کسبوکار را ۶٫۲۴ ارزیابی کردهاند. لازم به ذکر است که از آغاز شیوع کرونا در کشور از زمستان ۱۳۹۸، اثرگذاری نامطلوب کرونا بر کسبوکارها روند کاهشی داشته است ولی در این فصل، این روند متوقف و مجدداً افزایشی شده است.
در بین رشته فعالیتهای اقتصادی برحسب طبقهبندی استاندارد ISIC.rev 4 در فصل بهار ۱۴۰۰، فعالیتهای «املاک و مستغلات (۷٫۹۸)»، «سایر فعالیتهای خدماتی (۷٫۸۹)» و «تأمین جا و غذا شامل هتلها، اقامتگاهها و رستورانها و تالارهای پذیرایی (۷٫۷۷)» بیشترین آسیب را از شیوع ویروس کرونا متحمل شده و در مقابل رشته فعالیتهای «مالی و بیمه (۳٫۴۵)»، «استخراج معدن (۵٫۲۵)» و «اطلاعات و ارتباطات (۵٫۴۵)» کمترین آسیب را از شیوع ویروس کرونا نسبت به سایر فعالیتها متحمل شدهاند.
همچنین در فصل بهار ۱۴۰۰، میزان آسیب وارده بر کسبوکارها از شیوع ویروس کرونا در استانهای اردبیل (۸٫۲۳) خراسان جنوبی (۷٫۸۲)، خراسان شمالی (۷٫۵۱) و آذربایجان غربی (۷٫۲۶)، بیشترین مقدار و در استانهای مرکزی (۴٫۹۳)، سمنان (۴٫۹۹)، اصفهان (۵٫۴۷) و زنجان (۵٫۵۶)، کمترین مقدار نسبت به سایر استانها توسط فعالان اقتصادی ارزیابی شدهاند
صعود ۷پلهای، خراسان رضوی را در جایگاه سوم محیط کسب و کار کشور قرار داد
صعود ۷پلهای و قرار گرفتن خراسان رضوی در رتبه سوم محیط کسب و کار در میان استانهای مختلف کشور، اتفاقی درخور تامل است اما پایش ملی محیط کسب و کار ایران در بهار ۱۴۰۰ که از سوی اتاق ایران منتشر شده ، نشان میدهد که این خطه با کسب نمره شاخص ۳۳/۵ ، رشد خوبی را جدول استانها داشته و نسبت به مدت مشابه سال گذشته (بهار ۹۹)، ۵/۲ درصد ارتقا در این شاخص را تجربه نموده است.
محمدرضا هاشمی، کارشناس پایش طرح ها و برنامه های اتاق مشهد با اعلام این خبر توضیح داد: طرح پایش ملی محیط کسب وکار کشور – بهار ۱۴۰۰ – در راستای اجرای ماده ۴ قانون بهبود مستمر محیط کسب وکار مصوب ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی، در خردادماه امسال انجام گرفت. هدف کلی از اجرای این طرح، شناخت وضعیت جاری محیط کسب و کار در ایران و تغییرات آن به صورت فصلی و سالانه است. این خطه همچنین فصل گذشته(زمستان ۹۹) با دو پله تنزل، در رتبه دهم در میان استانهای کشور قرار گرفته بود اما در دوره جاری، رشد خوبی را در این شاخص برای استان مان شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه، مجموعه اعضای فعال اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران، اتاق های اصناف و تعاون ایران، جامعه هدف این طرح را تشکیل میدهند، یادآور شد: در این دوره ۲۹۷ فعال اقتصادی از خراسان رضوی جهت شرکت در طرح پایش محیط کسب و کار از سوی اتاق ایران تعیین گردید. اعلام نظر و تکمیل پرسشنامه طی مدت یک ماه به صورت آمارگیری تلفنی انجام گرفت که مشارکت ۶۹ درصدی فعالان اقتصادی استان را به همراه داشت.
کارشناس پایش طرح ها و برنامه های اتاق مشهد خاطر نشان کرد: در این طرح همچون دورههای گذشته ۲۸ مانع اصلی در محیط کسب وکار مورد سنجش قرار گرفت و به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور، شاخص ملى محیط کسب و کار با احتساب اثر کرونا به عنوان یکى از موانع کسب و کار محاسبه گردید.
هاشمی، به میزان تأثیرگذاری ویروس کرونا بر کسب و کارها از نظر فعالان اقتصادی شرکت کننده در طرح پایش اشاره کرد و توضیح داد: استان خراسان رضوی با کسب نمره ۵٫۷۴ ، رتبه پنجم را از لحاظ میزان اثرپذیری از ویروس کرونا در بین استان های کشور کسب نموده است.
Monday, 25 November , 2024