رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، از آمادگی کامل بازار استان برای میزبانی از حضور میلیونی زائران و تامین نیازهای مجاوران در ماه مبارک رمضان و تعطیلات نوروز خبر داد.

یه گزارش اقتصاد آسیا، مجید جعفری در نشستی با خبرنگاران درباره وضعیت کالاهای اساسی همزمان با ماه مبارک رمضان و در آستانه سال نو گفت: با توجه به پیش‌بینی حضور میلیونی زائران، شرایط بازار برای میزبانی از زائران و تامین نیازهای مجاوران فراهم است. در مجموع، نظارت‌ها در تمام حوزه‌های کالایی تشدید شده تا از کمبود و افزایش قیمت‌های غیرمنطقی جلوگیری شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: پایش و نظارت مستمر بازار به‌طور روزانه در خصوص قیمت اقلام اساسی ماه رمضان مانند خرما، سبزیجات، برنج، گوشت، مرغ و لبنیات در سطح بازار، میدان‌ها میوه و تره‌بار، عمده‌فروشی‌ها و خرده‌فروشی‌ها صورت گرفته و قیمت این اقلام رصد می‌شود و ضمن کنترل و نظارت بر قیمت‌ها به‌منظور جلوگیری از نوسانات ناگهانی در بازار مواد غذایی، افزایش عرضه از طریق ذخایر راهبردی و هماهنگی با شبکه توزیع انجام می‌شود و در صورت کمبود یا افزایش غیرمنطقی قیمت، عرضه از محل ذخایر راهبردی با هماهنگی وزارتخانه انجام خواهد شد.

به گفته وی، در حوزه ذخایر گوشت قرمز با توجه به تولید روزانه ۲۵۰ تن گوشت قرمز در استان و نیاز ۲۰۰ تنی در این زمینه مشکلی نداریم. با این حال، برای تأمین ویژه ذخایر سالانه استان مشکلی در تأمین گوشت قرمز نخواهد داشت. در زمینه قیمت دام زنده تغییر چشمگیری در بازار مشاهده نشده و در ماه مبارک رمضان قیمت آلایش کاهش یافته است. قیمت لاشه گوشت قرمز در بازار روند افزایشی داشته که در تمام کشور اتفاق افتاده است. در شهرستان‌ها نیز هر جا که ضرورت داشته باشد، گوشت منجمد تنظیم بازار عرضه خواهد شد.

او درباره وضعیت بازار مرغ نیز با اشاره به اینکه در ماه بهمن میزان تولید مرغ بسیار بالا بوده و در استان خراسان رضوی مازاد نیاز وجود داشته است، افزود: در روزهای گذشته تغییراتی در قیمت بازار استان مشاهده شد که به دلیل نوسانات قیمت در تهران بوده است. وقتی قیمت در تهران افزایش می‌یابد، مرغ از سایر استان‌ها به سمت تهران سوق پیدا می‌کند. در روزهای گذشته تهران با کمبود روبه‌رو بود و استان‌های تأمین‌کننده میزان تزریق را کاهش داده بودند که باعث افزایش قیمت شد. در صورت نیاز از محل ذخایر شرکت پشتیبانی امور دام، مرغ منجمد برای تنظیم بازار شهرستان‌ها عرضه خواهد شد. از امروز یا در نهایت فرد، حجم زیادی از مرغ وارد بازار خواهد شد که باعث کاهش کشش قیمتی خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اضافه کرد: در برخی نقاط قیمت مرغ زنده ۶۲ تا ۶۳ هزار تومان بوده است که سقف تعیین‌شده محسوب می‌شود. با توجه به افزایش مصرف نسبت به سال گذشته، خرید از مرغداران ادامه دارد. در حوزه تخم‌مرغ نیز امروز قیمت اعلام‌شده از سوی اتحادیه ۴۷ هزار تومان برای هر کارتن ۱۳ کیلویی است.

جعفری با اشاره به افزایش نظارت‌ها بر بازار برنج گفت: تأمین برنج تنظیم بازار امسال بر مبنای برنج هندی ۱۱۲۱ بوده است. میزان سهمیه به‌علاوه سهمیه اضافه شده در بازار توزیع شده است. تفاوت قیمت در سطح بازار به دلیل عملکرد شبکه صنفی بوده است. در مورد برنج پاکستانی، فهرست واردکنندگان آن در کشور تهیه شده و نظارت بر انبارها افزایش یافته است. طی روزهای اخیر، برخی واردکنندگان که تاکنون موجودی خود را اعلام نکرده بودند تحت فشار نظارتی مجبور به اعلام موجودی شدند. در استان، برنج پاکستانی به میزان کافی موجود بوده، اما به دلیل عملکرد شبکه صنفی، توزیع آن کاهش یافته است. تشدید نظارت‌ها و الزام فروشگاه‌های زنجیره‌ای به عرضه برنج هندی از جمله اقدامات انجام‌شده بوده است.

به گفته وی، در حوزه شکر، استان یکی از بالاترین ذخایر را دارد و مشکلی در تأمین آن وجود ندارد. برخی واحدهای تولیدی مانند نبات مشهد اعلام کرده‌اند که سهمیه دریافتی آنها پاسخگوی نیازشان نیست. در صورت نیاز، امکان افزایش سهمیه وجود دارد. ذخایر موجود برای ایام عید حدود ۱۴ تا ۱۵ برابر نیاز استان است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اظهار کرد: در زمینه روغن، میزان موجودی افزایش داشته، اما اخیراً مشکلاتی در حوزه حمل و نقل جاده‌ای ایجاد شده که نیازمند هماهنگی بیشتر در سطح کشور است. ظرفیت این خودروها محدود است، اما با همکاری وزارتخانه‌های مربوط و سازمان‌های مرتبط تلاش شد شرایط بازار تنظیم شود.

جعفری در حوزه قیمت‌گذاری گفت: وظیفه تنظیم بازار میوه بر عهده خود اصناف است. بر این اساس، قرار شد ۱۵ درصد زیر قیمت خرده‌فروشی میدان برای تنظیم بازار مصوب کنیم. بر این اساس، سیب با قیمت ۴۹ هزار تومان و پرتقال با قیمت ۳۹ هزار تومان عرضه می‌شود.

چالش‌های بازرگانی و ضرورت تغییر الگوی کشت

او افزود: مشکل اصلی در بخش کشاورزی، بازرگانی و فروش محصولات است. کشاورزان با سختی زیاد تولید می‌کنند، اما ارزش افزوده کافی برای محصولاتشان ایجاد نمی‌شود و سود اصلی به جیب دلالان می رود. اگر بازرگانی محصولات کشاورزی متحول شود، الگوی کشت نیز تغییر خواهد کرد. به همین دلیل لازم است سیاست‌گذاری در این حوزه به گونه‌ای باشد که کشاورزان به سمت کشت محصولات با ارزش افزوده بالاتر هدایت شوند.به عنوان مثال، چرا امسال سطح زیر کشت اراضی کشاورزی کم شد و به سمت پسته، زعفران و گیاهان دارویی رفت؟ چون درآمد حاصل از هر متر مکعب آب مصرفی در کشت گندم بین ۱۵,۰۰۰ تا ۱۷,۵۰۰ تومان است و جو کمتر، در حالی که در کشت پسته، ۸۰ هزار تومان، زعفران، ۱۰۰ هزار تومان و در گیاهان دارویی بین ۵۰ تا ۱۲۰ هزار تومان پرداخت می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یکی از چالش‌های دیگر را نوسانات قیمت محصولات کشاورزی دانست و گفت: در برخی سال‌ها، افزایش تولید یک محصول باعث افت شدید قیمت آن و کاهش کشت در سال بعد باعث افزایش شدید قیمت می‌شود و سال هاست که این مدل سینوسی ادامه دارد، برای مدیریت این شرایط، باید ساختار بازار اصلاح شود و اتاق اصناف، اتحادیه‌ها و تشکل‌های کشاورزی نقش پررنگ‌تری در تنظیم بازار ایفا کنند.