به اعتقاد فعالان بازار سرمایه، همراهی و حمایت دولت از بورس، عدم جذابیت بازارهای مالی دیگر برای سرمایه گذاران و رکود در صنعت از سال گذشته زمینه ساز رونق بازار سرمایه بوده است.اما از سوی دیگر برخی از کارشناسان این بازار معتقدند؛ سیاستگذاران اقتصادی ایران به جای طراحی و اجرای سیاستهای اثربخش و کارآمد برای […]
به اعتقاد فعالان بازار سرمایه، همراهی و حمایت دولت از بورس، عدم جذابیت بازارهای مالی دیگر برای سرمایه گذاران و رکود در صنعت از سال گذشته زمینه ساز رونق بازار سرمایه بوده است.
اما از سوی دیگر برخی از کارشناسان این بازار معتقدند؛ سیاستگذاران اقتصادی ایران به جای طراحی و اجرای سیاستهای اثربخش و کارآمد برای کاهش مشکلات اقتصادی و بهبود شرایط زندگی مردم و از همه مهمتر توسعه صنعت و بازارهای مولد و ارزآور به دنبال هدایت نقدینگیهای سرگردان به بازار بورس هستند تا با این اقدام بتوانند از این منابع بیشتر استفاده شود، اما غافل از اینکه صدمه عدم هدایت به بخشهای مولد خیلی بیشتر میتواند مانع مالی کشور را متزلزل کند.
با توجه به مسایل و رخدادهای اخیر جهانی، پیشبینی روند بازار سرمایه تا پایان سال کمی دشوار بهنظر میرسد. چنانچه بسیاری از دادهها و شاخصهای اقتصادی رشد چشمگیر بازار سرمایه را در سال ۹۸ پیشبینی نمیکردند، اما به دلایل رشد نرخ دلار و نرخ تورم، همچنین افزایش نقدینگی و برخی موارد دیگر، این اتفاق افتاد و بازار سرمایه یک سال طلایی را پشت سر گذاشت.
بورس در مسیر رکود یا رونق؟
در همین رابطه حمید میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: اگرچه اثر مولفههای بنیادی در وضعیت مالی شرکتها دلیل توجیه کننده رشد قیمت سهام شرکتهای بورسی بود، اما نقش و تاثیر ورود نقدینگی جدید از سوی سرمایه گذاران تازه وارد را نمیشود نادیده گرفت و بر رشد شاخص بسیار تاثیرگذار بودند.
به اعتقاد میر معینی، پیشبینیها تا پایان سال ۹۹ هم شاید از ادامه رشد در این بازار خبر بدهند اما مولفههای کلان اقتصادی بر کلیت بازار سرمایه تاثیرگذار هستند و بازار را تحتالشعاع قرار میدهند که انتظار تاثیر مثبت بر بازار متصور است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر این موضوع گفت: نرخ دلار و تورم، سیاستگذاریهای پولی و مالی دولت، بازارهای جهانی و همچنین ریسک سیاسی در داخل کشور عواملی است که بازار سرمایه را به سمت رونق و یا رکود میکشاند، اما در این بین باید به شرط تاثیر کرونا ویروس نیز اشاره داشت.
تحلیلگر ارشد بورس و بازار سرمایه گفت: از اینرو به واسطه بروز برخی علائم در عواملی که گفته شد، تصور ادامه افزایش شاخص بورس با شیب تند تا حدودی سخت است، اما با توجه به ورود نقدینگیهای جدید به این بازار احتمال ثبات در رشد بازار سرمایه وجود دارد.
میر معینی با اشاره به ریسکهای تهدید کننده معاملات بورس افزود: با توجه به اینکه هجوم گسترده نقدینگی به بورس ادامه دارد، همه مسایل بنیادی در معاملات این بازار از بین برده میشود، بنابراین ریسکهای زیادی فضای معاملات بورس را تهدید میکند.
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است، هجوم نقدینگی به بازار به حدی زیاد است که همه این ریسکها را از بین برده است و تاکنون این ریسکها نتوانسته تاثیری در جلوگیری از صعود شاخص بورس داشته باشد.
تحلیلگر ارشد بورس و بازار سرمایه گفت: همانطور که اشاره شد، بازار سرمایه تحت تاثیر چند عامل کلان قرار میگیرد از اینرو معادلات بین المللی میتواند بازار را دستخوش نوسان کند. در حال حاضر ویروس کرونا نیز از عواملی است که اقتصاد بین المللی را متلاطم کرده به طوری که نمیتوانیم بر اقتصاد جامعه تا چندین ماه آینده خوشبینی زیادی داشته باشیم.
نقش سهامها در ارزش گذاری بورس
میر معینی در پاسخ به این سوال که نقش ظرفیت رشد سهام بنیادیها در بازار تا چه حدی میتواند تاثیرگذار باشد گفت: برخی بازدهیها واقعی نبودند، تعدادی از شرکتهای کوچک که در بورس هستند در حال حاضر ارزشی بالاتر از ارزش ذاتی خود دارند این در حالی است که برخی از سهمهای بنیادی نیز با وجود اینکه بابت افزایش نرخ ارز و ارزش داراییهایشان تحت تاثیر مثبت قرار گرفته، اما هنوز با ارزش ذاتی شان فاصله دارند.
تحلیلگر ارشد بازار سرمایه تصریح کرد: عامل موثر دیگر در آینده بازار سرمایه، نقش خود سازمان بورس و طرح و برنامههایی است که به عنوان متولی بازار سرمایه در نظر دارد.
وی گفت: باید پذیرفت هنوز سهمها و شرکتهایی وجود دارند که میتوانند بازده بیش از ۵۰ درصد داشته باشند. هرچند صنعت پتروشیمی، صنعت معدنی و فلزات اساسی اصلیترین گزینههای اثرگذار در رشد آینده بازار سرمایه باشند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، سال جاری در صورت ادامه وقوع اتفاقات خوب در تمام حوزههای سیاسی، اقتصاد جهانی و سیاستهای اقتصادی داخلی به ویژه حوزه نرخ ارز و اوضاع بازار سرمایه، میتوان تا پایان سال پیش بینی بازار پررونقتر به لحاظ بازدهی نسبت به سال ۹۸ داشته باشیم.
میرمعینی یادآور شد: در سال ۹۸ به دنبال تغییرات نرخ ارز، نرخ تورم و نیز به دلیل افزایش سودآوری شرکتها، افزایش ارزش داراییها و منابع شرکتها، بازار واکنش نشان داد و بسیاری از سهمها با توجه به این عوامل با اقبال و بازدهیهای مثبت مواجه شدند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در پیش بینی آینده این بازار، جریان سازیها در سیاستهای اقتصادی دولت اهمیت زیادی دارد، البته هدایت مسیر نقدینگی به سمت بازار سرمایه و حمایت دولت از بازار با توجه به حفظ و تقویت سایر بازارهای مولد میتواند نقش موثری در تقویت بورس داشته باشد.
میر معینی در پایان یادآور شد: اگر رشد بازار به افزایش سرمایه شرکتها و راهاندازی طرحها و پروژهها منجر شود میتوان امید داشت تا پول به بازارهای موازی وارد نشده و در جهت رونق اقتصادی حرکت کند در غیر این صورت نمیتوان به بازار با توجه به تلاطمهای اقتصادی – سیاسی امید داشت./اقتصاد۲۴
Monday, 25 November , 2024