حسین کوه زاد- سردبیر یکی از راههای مناسب جهت پیمودن مسیر توسعه و رشد، جهانیشدن و گسترش پیوندهای اقتصادی کشورها با یکدیگر ، استفاده از دانش فنی و تواناییهای مالی کشورهای خارجی است. این امر میتواند از طریق ورود سرمایهگذاری مستقیم خارجی تحقق یابد. استفاده از این ابزار نه تنها برای کشورهای در حال توسعه […]
حسین کوه زاد- سردبیر
یکی از راههای مناسب جهت پیمودن مسیر توسعه و رشد، جهانیشدن و گسترش پیوندهای اقتصادی کشورها با یکدیگر ، استفاده از دانش فنی و تواناییهای مالی کشورهای خارجی است. این امر میتواند از طریق ورود سرمایهگذاری مستقیم خارجی تحقق یابد. استفاده از این ابزار نه تنها برای کشورهای در حال توسعه بلکه برای کشورهای توسعهیافته حیاتی به نظر میرسد.
امروزه بسیاری از کشورهای جهان به واسطه عدمتامین منابع داخلی برای سرمایهگذاری، تمایل شدیدی به جذب سرمایههای خارجی پیدا کردهاند. از طرفی دیگر نیز معمولا کشورها برای استفاده از اثرات تکنولوژیهای بالا یا کمبود کالای سرمایهای مناسب برای سرمایهگذاری، سرمایهگذاران خارجی را بهعنوان یک فرصت نگاه میکنند. سرمایهگذاری مستقیم خارجی طی دو دهه اخیر رشد قابلتوجهی در دنیا داشته و تلاشهایی برای جذب هرچه بیشتر سرمایهگذاری خارجی در کشورهای درحال توسعه شکل گرفته است، اما نتیجه چنین تلاشهایی در ایران توفیق چندانی نداشته و ورود سرمایه خارجی به کشور همواره اندک بوده است.
بنابر اعلام کنفرانس تجارت و سازمان ملل (آنکتاد)، میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران طی سال ۲۰۲۱ به ۱ میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلار رسیده که در مقایسه با سال گذشته از رشد اندکی برخوردار بوده است. از سوی دیگر تجزیه و تحلیلهای آمارهای منتشرشده وزارت صنعت، معدن و تجارت، در ارتباط با توزیعبخشی، سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سال ۱۳۹۸ نشان میدهد ۷۷ درصد از سرمایهگذاری مستقیم خارجی در صنایع کالای اولیه و خام، معدن نفت و گاز صورت گرفته است و عملا این سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی و افزایش تولید و رفاه جامعه تاثیرات مثبت چندانی نداشته است. درمجموع شواهد حاکی از این است که چنانچه ورود سرمایههای خارجی بهرهوری را افزایش دهد، بهرهمندی اقتصاد بیشتر خواهد بود.
تجربههای موفق بینالمللی در جذب سرمایهگذاری خارجی نشان میدهد کشورهایی نظیر چین، کرهجنوبی و سنگاپور به سرمایهگذاری خارجی، نگاهی فراتر از ابزار تامین مالی دارند و بهعنوان ابزاری برای توسعه و انتقال فناوری از خارج نگاه میکنند. کشوری که نداند چه نوع فناوری را برای چه بخشی از تولید میخواهد، یعنی آمایش سرزمینی عالمانه و سیاست صنعتی دورنگر و اولویتگذاری آموزشی و پژوهشی هوشمندانه نداشته باشد، نمیتواند به سرمایهگذاری خارجی در راستای منافع بلندمدتش سامان بدهد.
- نویسنده : حسین کوه زاد
Thursday, 5 December , 2024