اتاق بازرگانی تهران در جدیدترین گزارش خود به بررسی وضعیت صادرات ایران به افغانستان در بهار سال ۱۴۰۰ پرداخته است.به گزارش ایسنا، بر اساس آمارهایی که از از تجارت افغانستان در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میلادی منتشر شده، ایران اصلی ترین تامین کننده کالا برای این کشور بوده است. با این حال افغانستان فاصله زیادی […]

اتاق بازرگانی تهران در جدیدترین گزارش خود به بررسی وضعیت صادرات ایران به افغانستان در بهار سال ۱۴۰۰ پرداخته است.
به گزارش ایسنا، بر اساس آمارهایی که از از تجارت افغانستان در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میلادی منتشر شده، ایران اصلی ترین تامین کننده کالا برای این کشور بوده است. با این حال افغانستان فاصله زیادی با اصلی‌ترین واردکنندگان کالا از ایران دارد و پس از چین، عراق و در نزدیکی ترکیه قرار دارد.
در هفته‌های گذشته به دنبال بالا گرفتن آتش جنگ‌های داخلی در افغانستان، بسیاری از فعالان بخش خصوصی هشدار داده‌اند که تداوم این شرایط می‌تواند به کاهش جدی صادرات کشور به این همسایه شرقی منجر شود اما با این حال ایران در نخستین فصل از سال جاری توانسته صادرات خود به این کشور را ادامه دهد.
بر اساس داده‏ های گمرک ایران، طی بهار ۱۴۰۰ حدود ۱٫۳۸ میلیون تن کالای بدون نفت خام به ارزش ۵۶۹٫۵ میلیون دلار از ایران به کشور افغانستان صادر شده است. سهم صادرات مزبور از کل صادرات بدون نفت خام کشور حدود ۵٫۳ درصد است.

  • چنانچه کالاهای فصل ۲۷ را از صادرات کالای بدون نفت خام ایران به افغانستان کسر کنیم، تعداد ۱۲۴۹ ردیف تعرفه هشت رقمی کالایی صادر شده از ایران باقی می ‏ماند که در مجموع برابر با ۹۳۱ هزارتن و به ارزش ۴۰۲٫۳ میلیون دلار هستند و سهم آن‏ها از کل صادرات بدون نفت خام ایران به این کشور معادل ۷۰٫۶ درصد است.
    با این وجود میزان تنوع کالایی صادراتی به افغانستان چندان گسترده نبوده است. میله‌های آهنی یا فولادی با حدود ۷۵ میلیون دلار، سهمی حدودا ۱۹ درصدی از کل صادرات ایران به افغانستان را به خود اختصاص داده‌اند و بیشترین خریدار را در این کشور دارند.
    گوجه فرنگی با سهم ۳.۹، سیب تازه با سهم ۳.۴، کف پوش غیرمخملی با سهم ۳.۱ و سیب زمینی با سهم ۲.۴ دیگر کالاهای پرطرفدار ایرانی در افغانستان به شمار می‌روند.
    شیرینی بدون کاکائو، آب میوه، هندوانه، قوطی آلومینیومی و پروفیل نیز دیگر کالاهای عمده ایرانی هستند که به افغانستان صادر شده‌اند.